George Clinton & Parliament-Funkadelic

George Clinton 10.11.2009 Helsinki
George Clinton 10.11.2009 Helsinki

10.11.2009 klo 22.00-01.00
The Circus, Helsinki

The Circus -klubi Helsingissä tiistaina yhdentoista maissa. Pienehköllä esiintymislavalla on tuhottomasti porukkaa, vähintään 16 yhtäaikaa, usein enemmänkin. Kitaristi Garry ”Starchild” Shider jammailee vaipoissa. Funkin ylipappi George Clinton, 67, häröilee lavalla ja esittelee vuoron perään uusia esiintyjiä, jotka yrittävät mahtua korokkeelle. Mikrofoni siirtyy kädestä käteen, kun kaikki haluavat esiintyä. Biisien välissä myös rumpali vaihtuu säännöllisin väliajoin. Clinton istuskelee hetken sätkä suussa kaiuttimien takana, kunnes palaa taas lavan keskelle:

”It would be ludicrous to
think that we are new to this
We do this,
this is what we do”

On menossa George Clintonin ja Parliament-Funkadelicin keikka. Missasin edellisen konsertin, kun poppoo oli Porissa vuonna 1999, mutta nyt olen paikalla.

George Clinton on mies monen takana. Hän on kirjoittanut biisejä Motown-artisteille, tehnyt yhteistyötä useiden artistien kanssa (mm. Bootsy Collins, Prince ja Ice Cube) ja ollut puuhamiehenä ja perustajana Funkadelic- ja Parliament -bändeissä. Pressimateriaalissa Clintonia kuvataan erotuomariksi (referee) ja se kuvaa asetelmaa hyvin. George Clinton on keskus, jonka ympärillä lahjakkaat funkmuusikot ovat voineet soittaa ja luoda – pelata yhteen. Konsertissakin Clinton oli usein selin yleisöön ja ohjaili tilannetta enemmän tai vähemmän.

Helsingin keikka kesti noin kolme tuntia ja oli tietyistä suvantovaiheista huolimatta varsin energinen ja äänekäs. Jamittelevassa konsertissa kuultiin muun muassa biisit: P-Funk (Wants to Get Funked Up), Flash Light, Get Off Your Ass and Jam, Maggot Brain, Give Up The Funk, One Nation Under a Groove ja (Not Just) Knee Deep. Lavalla pyörivät Clintonin ja ”Starchildin” ohella muun muassa sellaiset hahmot kuin Gene ”Poo-Poo Man” Anderson ja Carlos ”Sir Nose” McMurray. Yhdessä monista kitaroista vakuuttavaa työtä teki Michael ”Kidd Funkadelic” Hampton.

Helsingin Sanomien haastattelussa (10.11.2009) George Clinton kertoi työstävänsä albumia toisen funkmiehen, Sly Stonen, kanssa. Levy saattaa olla ehtaa tavaraa, mutta miettisin kahdesti ennen kuin lähettäisin Slyn keikalle. Porissa kesällä 2007 Sly Stonelta kuultiin oikeastaan vain Family Affair -biisi, jonka jälkeen mies pysytteli lavan takana. Lähes seitsemänkymppinen George Clintonkaan ei ole enää nuoruuden voimissa, mutta yhä 100 prosenttisen funky.


Julkaistu

kategoriassa

,

Kirjoittanut

Avainsanat:

Kommentoi

Vastaa