Brucen magia

En ole aiemmin tunnistanut itsessäni uinuvaa Bruce Springsteen -fania, mutta uusin Magic-levy (2007) ja joulukuinen Tukholman keikka ovat saaneet sydämeni pumppaamaan uudella maagisella tavalla.

New Jerseystä kotoisin oleva lähes kuusikymppinen Springsteen kirjoittaa ja esittää perinteistä, mutta samalla omanlaistaan rockia, joka ainakin Globenin yleisöä katsellessa uppoaa myös nuorempaan polveen, johon toki itsenikin vielä optimistina luen.

Minulle on lähtemättömästi jäänyt mieleen 1990-luvun lopun Prince-dokumentista haastattelu, jossa eräs musiikkialan ihminen arvioi, että Princen ohella kaksi maailman parasta live-esiintyjää ovat Michael Jackson ja Bruce Springsteen. En pane vastaan. Vaikka ikää on kertynyt, on Springsteenin lavakarismassa jotain, mitä ei joka päivä näe.

Karisman ohella Springsteenin tuotanto on varsin monipuolinen. Useimmille tutun Born In The USA -hitin ohella Springsteenin laajasta tuotannosta löytyy helmiä, jotka voisi luokitella rockin ohella folk-, blues-, R&B- ja soul-kategorioihin. Yksi hienoimmista kokonaisuuksista on Born To Run -albumin Jungleland, jota ruotsalaisyleisö toivoi plakaatien kera – ja joka myös soitettiin. Kappaleessa yhdistyy tuttu kerronnallisuus ja eri musiikkityylien tasapainoinen sekoitus.

Vanhoista klassikoista huolimatta Magic-kiertueen Tukholman konsertti 10.12.2007 oli aidosti uuden levyn materiaaliin perustuva. Seuraavassa on konsertin ja Magic-levyn biisilistat, joista käy ilmi, että vain kolme uutta kappeletta jäi soittamatta.

Nämä kuultiin: Magic -albumin biisit:
Radio Nowhere
No Surrender
Lonesome Day
Gypsy Biker
Magic

Reason to Believe
Candy’s Room
She’s the One
Livin’ in the Future
The Promised Land
I’ll Work For Your Love
The River
Working on the Highway
Devil’s Arcade
The Rising
Last to Die
Long Walk Home
Badlands
(Encore):
Girls in Their Summer Clothes
Jungleland
Born to Run
Dancing in the Dark
American Land
Santa Claus is Comin’ to Town
Radio Nowhere
You’ll Be Comin’ Down
Livin’ In The Future
Your Own Worst Enemy
Gypsy Biker

Girls In Their Summer Clothes
I’ll Work For Your Love
Magic
Last To Die
Long Walk Home
Devil’s Arcade

Terry’ Song

Itse tarvitsin muutaman kuuntelukerran ennen kuin Magic-levy alkoi avautua. Kappaleet eivät ole monimutkaisia, mutta kaiken mediamölyn keskellä keskittyminen vei aikaa. Poliittisesti aktiivinen Springsteen vuodattaa levyllä tunteitaan maansa tilasta, mutta sitä ei välttämättä huomaa ellei raaputa pintaa. Sanoituksissa on tulkinnan varaa, mikä laajentaa levyn elinympäristön Bushin Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Magic on The Rising -levyn (2002) ohella parasta Brucea tällä vuosituhannella.

Koska olin tunnollisesti kuunnellut uusimman albumin, toimi joulukuinen konsertti minusta hienosti. Vanhat tutut hitit nostattivat myös aina tunnelmaa, ja kun The River alkoi huuliharppusoololla, tuntui kuin Globenin pallo olisi noussut aavistuksen ilmaan. Lopun folkpumppaus (American Land) ja jouluinen pukkiralli toivat oman pikantin makunsa kokonaisuuteen.

Paikallinen lehdistö kehui keikkaa aavistuksen varautuneesti. Ruotsalaiset odottavat jo ensi kesän konserttia Göteborgin Ullevi-stadionilla, joka on Pohjoismaiden legendaarisin Springsteen-areena. Onneksi mies tulee konsertoimaan E Street Bandin kera myös Helsinkiin heinäkuun 11. päivä.

Kesää odotellessa.


Julkaistu

kategoriassa

Kirjoittanut

Avainsanat:

Kommentoi

Vastaa