Maailman tila animoituna

www.gapminder.org
www.gapminder.org

Professori Hans Rosling (Karolinska Institutet) luennoi perjantaina 20.11.2009 Työterveyslaitoksen Tutkimuspäivässä (ks. tiedote). Rosling on tunnettu ja innostava luennoitsija, jonka käsittelyssä tututkin aiheet avautuvat uudessa valossa. Rosling esitteli muun muassa perustamaansa Gapminder.org-sivustoa, jossa maailmanlaajuista tilastotietoa esitellään Flash-animaatioiden avulla. Liikkuvien pallokuvioiden avulla kävi selväksi esimerkiksi se, että useimpien meidän vaalima mielikuva jaosta kehittyneisiin ja kehittyviin yhteiskuntiin on pelkkä luutunut stereotypia.

Gapminder.org -sivusto tarjoaa valtavan määrän tietoa maailman tilasta, muun muassa taloudellisesta ja terveydellisestä hyvinvoinnista. Tilastoaineistoja esitetään liikkuvassa visuaalisessa muodossa, jolloin katsojalle avautuu parempi kuva kehityksen suunnasta. Sivusto on kuin yhteiskunnallinen versio Google Earth -sovelluksesta.

Työterveyslaitoksen tilaisuudessa Hans Rosling palkittiin Jorma Rantanen -palkinnolla, jonka luovuttaja professori Jorma Rantanen totesi, että Rosling on onnistunut tekemään staattisista tilastoista dynaamisia. Tilastojen dynaamisuus, liike, on avannut monille asiantuntijoillekin uusia näkökulmia aiheeseen. Gapminder.org on hyvin innostava palvelu myös sen takia, että se jakaa tietoa ilmaiseksi. Valtiot ja organisaatiot kun ovat alkaneet pantata tilastotietoja rahan tai vallan toivossa.

Tilastoihin ja videoihin voi tutustua osoitteessa:
www.gapminder.org

Myös YouTube-haku: ”Hans Rosling” tuottaa tuloksia.


Julkaistu

kategoriassa

Kirjoittanut

Kommentoi

Vastaa